Mina Magnolior

Lite kort kring mitt intresse för magnolior.

MagnoliaDet var i början av år 2000 då jag var på en resa i Blekinge som jag såg denna tulpanliknande blomma som växte på träden. Det var förmodligen bland de vackraste växter jag sett. Sedan dess har jag alltid velat ha en egen magnolia.


Från en lokal trädgårdsbutik köpte jag därefter 2 st magnoliaplantor. En stjärnmagnolia och en praktmagnolia. Tyvärr lyckades jag inget vidare med någon av dem. MagnoliaNågra år senare åkte vi ner till Skåne och fick tag på en Buskmagnolia (lat. Sieboldii) som har klarat sig förhållandevis bra, dock är det ingen vidare blomning. Misstänker att den inte riktigt trivs, då den är planterat i nordostligt läge. Jag har dock alltid tyckt att en fulländad magnolia ska ha rosa blommor. Precis som den jag såg för första gången i Blekinge. Sommaren 2010 åkte vi ner till Kivik Ulriksdal, där de är specialister på bland annat magnoliaträd. Fick där lite råd och tips om olika sorters magnolior. De rekommenderade även mig att köpa boken ”Magnolia”, för att kunna läsa vidare information om de olika sorterna.


MagnoliaAtt få tag i denna bok blev lättare sagt än gjort. Tydligen var den slutsåld och fanns därför inte att köpa i någon bokhandel. Inte heller fanns den att låna på kommunens bibliotek. Eftersom jag fortfarande hoppades på att kunna få tag i boken, provade min dotter att söka information om boken via internet. I samband med detta fann vi att bokens författare John Lennart Söderberg och Ann-Marie Åsheden hade en hemsida med kontaktinformation. Min dotter föreslog att vi skulle skicka ett meddelande till dem med en efterfrågan på boken.


Efter ca en månad fick vi äntligen svar från författaren och blev lovade att få köpa ett exemplar av boken. Lite tråkigt att boken inte längre finns att köpa i bokhandeln, eftersom jag verkligen skulle rekommendera boken till alla magnoliaintresserade. Den innehåller både utförlig information och vackra bilder. Med hjälp av boken beslutade jag mig för att köpa en flickmagnolia vid namn ”Randy”. År 2011 åkte vi tillbaka till Ulriksdal Kivik, och köpte min efterlängtade planta som jag ännu förväntansfullt väntar på att få se i blom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *