Min passion för pioner

9107650811_e670a8af4a_cMitt stora intresse för pioner började förmodligen kring år 2002. Jag minns att det var en regnig midsommarafton då familjen satt och såg på tv. Pionodlaren Hermann Krupke visade praktfulla buskpioner i ett trädgårdsprogram. Dessa pioner var något utöver det vanliga och något som jag aldrig tidigare sett. Det enda jag visste om pioner, var att det fanns så kallade ”bondpioner” och ”luktpioner”, och att de som fanns var antingen röda, vita eller rosa. Just sådana pioner hade jag tidigare köpt på en marknad, eftersom min man tyckte att de var fina. Men inte för att jag var speciellt intresserad av dem själv just då.


År 2003 fick jag åka med på en bussresa till Ljung i Västergötland. Det var då jag för första gången fick besöka Guldsmedsgården, en plantskola som drivs av Hermann och Björn Krupke. Guldsmedsgården är välkänt bland trädgårdsälskare, och i synnerhet omtalat för sina många och exklusiva pionsorter. Detta blev en helt oförglömlig upplevelse, att få se alla dessa pioner i verkligheten. Man förstår verkligen Krupkes passion för pioner (som är just titeln på hans bok).7468105694_e5c14456af_c

Jag har sedan dess köpt pioner varje år, och har i dagsläget 17 olika sorter köpta från Guldsmedsgården.


År 2009 lovade jag mig själv att inte köpa några pioner, eftersom jag fick för mig att jag redan hade alldeles för många. Innan året var slut hade jag dock (ironiskt nog) köpt ytterligare 9 stycken! Med hjälp av min dotter hittade jag en plantskola i England som bland annat hade den mycket sällsynta ”Golden Wheel” (Huang Jin Lun), en kinesisk luktpion som jag länge velat ha. Ungefär samtidigt fick jag äntligen Hermann Krupkes egna hybridpion ”Guldsmedsgården”, som jag har väntat på i ca 3 år (eftersom pioner tar lång tid att odla fram).


Därefter beställde jag ytterligare 6 stycken luktpioner, samt även en trädpion från en annan plantskola i England. I dag består min samling av 34 olika pioner, och fler är på väg… Mitt intresse för just pioner kommer förmodligen inte att upphöra. Som trädgårdsintresserad hittar man alltid något nytt och fint att plantera och beundra, i synnerhet då det gäller pioner!

* Den lilla gulgröna grodden föreställer det första som har visat sig på min ”Golden Wheel”. Denna sort har vissa speciella särdrag, rötterna och dess ”ögon” är nämligen gula. Vilket gör den lätt att urskilja bland andra pioner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *