Design & trädgårdinspiration

Här kommer jag att skriva lite om tanken bakom min trädgård och dess design, även vad som har inspirerat mig och kort om hur jag har gått till väga. (Trädgården är på ca 800 kvm, vi bor i zon 3-4 småland).

Innan jag började med trädgårdsarbetet”på riktigt, så bestod trädgården i stort sett enbart av gräs, och ett enda stort land. Det var ca 9 år sedan jag började med mitt första riktiga trädgårdsprojekt. Då bestämde jag mig för att göra om trädgårdslandet till någon typ av blomsterland, och partier med singel (grus). Sedan det att vi färdigställde detta projekt, har arbetet med att expandera trädgården bara fortsatt och är fortfarande igång…


Jag är noga med att alltid tänka igenom och planera varje projekt ordentligt innan jag sätter igång att arbeta. Dels självklart för att det slutgiltiga resultatet ska bli så bra som möjligt, men även för att jag ofta ändrar detaljer i idéer flera gånger innan jag vet exakt hur jag vill/ska gå tillväga. I dagsläget har jag som sagt hållit på med min trädgård i flera år, men är fortfarande inte färdig, och jag är tveksam till om jag någonsin kommer att känna mig riktigt färdig.


Jag utgår från tanken att jag skapar olika små rum, så att varje del av trädgården ska kännas unik. Jag har inte någon specifik stil som jag följer, utan skapar min egen stil utifrån vad jag tycker om för tillfället, samtidigt som jag försöker få allt att se enhetligt ut. Trots att stilarna i sig självt, kanske är väldigt olika. Då det gäller val av växter, så är det inte heller något speciell bakomliggande tanke, (färgskala osv.) Jag går enbart efter tycke och smak. Dock har jag ju som sagt utvecklat ett stort intresse för just pioner. 3


Eftersom vi bor i ett område som är rikt på sten, så har varje påbörjat projekt ofta varit tungt att utföra, från början till slut. Framförallt eftersom det tar sådan tid och möda att gräva ut. Spaden går förmodligen inte längre än 30 cm ner i marken innan man stöter på en sten, liten eller gigantisk. Vad som trots allt har varit positivt med alla dessa stenar, är vi senare kunnat använda en del utav dem som byggnadsstenar till monument och övriga trädgårdsdekorationer i olika delar av trädgården.


Efter att ha sett programmet ”Engelska Trädgårdar”, så fick jag iden om att bygga ett eget Kinahus/sittplats. En idé som visade sig vara mycket svårare än jag trott att utföra. Eftersom jag inte sett någon liknande byggnad tidigare i verkligheten, visste jag till en början inte hur jag skulle gå tillväga för att få tag i något som ens liknade vad jag sett på TV. Efter lite efterforskningar och med hjälp av min dotter lyckades vi leta fram ett antal bildexempel på olika typer av Kinahus i trädgårdsformat. Slutligen bestämde jag mig för två olika typer av ”sittplatser” som jag fastnade för. Dock kunde jag inte bestämma mig för vilken av dessa jag gillade bäst. Detta resulterade i idén om att försöka kombinera de båda på något vis, och på så vis skapa en egen design.

Vi införskaffade så småningom ett antal olika ”skärmsektioner” i impregnerat trä, som jag med hjälp av min man och min pappa sammanfogade och skapade själva grunden till min Asieninspirerade sittplats.

Nu var det bara taket som fattades. Jag hade en ganska tydlig idé om hur jag ville att det skulle var utformat för att se asiatiskt ut. Därför specialbeställdes taket separat från en lokal snickare. Slutresultatet blev riktigt lyckat, bättre än vad jag från början förväntat mig. Runtomkring sittplatsen har jag trädgårdsland med amerikanska hybridirisar, ett antal träd och även andra diverse växter som jag tycker passar in och skapar stämning.


9513943989_f2916008f2_bJag tycker det är viktigt att plantera växter i olika storlekar/höjd för att inte trädgården ska se ”platt” ut. På så vis skapar man olika nivåer och trädgården ser mer tilltalade ut samtidigt som växterna framhävs på ett bra vis. Ett exempel på ett vackert och lämpligt träd att plantera, är ett prydnadskörsbär. Det blommar fint på våren och har fint bladverk resten av sommaren. Vad som även är bra med just prydnadskörsbär är att det ger lagom skugga och ljus, till andra lägre växter, eftersom bladverket inte är så tätt. (Då utgår jag från mitt eget prydnadskörsbär som är ett ”Prunus Accolade”). Ett träd som kan passa bra i de flesta trädgårdar!

Avslutningsvis, vad jag i synnerhet har lärt mig genom att jobba med min trädgård, är att man alltid ska utgå efter eget tycke och smak. Det är då resultatet blir som allra bäst…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *